Social Media

Wat vieren we van 9 t/m 15 april 2023?

Geplaatst op: 05-04-2023
  • Zondag 9 april: Paaszondag | Verrijzenis van de Heer
  • Maandag 10 april: Tweede Paasdag | Maandag onder het octaaf van Pasen
  • Dinsdag 11 april: Dinsdag onder het octaaf van Pasen
  • Woensdag 12 april: Woensdag onder het octaaf van Pasen
  • Donderdag 13 april: Donderdag onder het octaaf van Pasen
  • Vrijdag 14 april: Vrijdag onder het octaaf van Pasen
  • Zaterdag 15 april: Zaterdag onder het octaaf van Pasen

 

Tweede t/m achtste Paasdag

Grote feesten moet je ook groot vieren. De Kerk is daar nooit kinderachtig in geweest. Belangrijke feesten vier je niet op één dag, maar acht dagen achter elkaar. Pasen is zo’n feest. De komende week vindt het Paasoctaaf plaats. Dat betekent dat het acht dagen achter elkaar Pasen is. De naam octaaf komt van het Latijnse woord voor acht: (octo)

Aangenomen wordt dat het gebruik van octaven teruggaat op het Oude Testament. Bij de instelling van het Loofhuttenfeest wordt verordonneerd dat er zeven dagen feest zal zijn, waarna de achtste dag opnieuw gevierd moet worden als een heilige dag (Leviticus 23,36). Ook de inwijding van de Tempel (2 Kronieken 7), wordt op de achtste dag (2 Kronieken 7) afgesloten.

Octaafdag
Aanvankelijk werd alleen de achtste dag na een hoogfeest de octaafdag genoemd. Vanaf de twaalfde eeuw ontstond het gebruik om ook de dagen tussen het hoogfeest en de octaafdag te vieren. Voorgeschreven was om op deze dagen exact dezelfde liturgie, met exact dezelfde Schriftlezingen te gebruiken.

Steeds meer octaven
Vanaf de achtste eeuw bestond het octaaf bij Pasen, Pinksteren en Kerstmis, maar ook bij Driekoningen en de wijding van een nieuwe kerk. Later werden daar nog de feesten voor de heiligen Petrus en Paulus (29 juni), Sint-Laurentius (10 augustus) en Sint-Agnes (21 januari) aan toegevoegd. In het vervolg van de middeleeuwen nam vervolgens het aantal octaven verder toe. Ook ontstonden er octaven die alleen in bepaalde bisdommen werden gevierd.

Van de middeleeuwen tot Pius XII
Paus Pius V schiep in 1568 enige orde in de steeds omvangrijkere verzameling octaven. Hij bracht ook een rangorde aan in de verschillende octaven. Zo kregen Pasen en Pinksteren een 'bijzonder geprivilegieerd' octaaf, tijdens welk geen andere feest- of gedenkdagen mochten worden gevierd. Kerstmis, Driekoningen en Sacramentsdag kregen een geprivilegieerd octaaf, tijdens welk ook andere feestdagen mochten worden gevierd. Onder de pausen Leo XIII en Pius X werd deze indeling nog verder verfijnd. Er ontstonden nu geprivilegieerde octaven in drie verschillende klassen, gewone octaven en eenvoudige octaven.  

Afgeschaft
Paus Pius XII schafte bij decreet van 23 juni 1955 vrijwel alle octaven af. Alleen de octaven van Pasen, Pinksteren en Kerstmis bleven behouden. In 1969 schafte paus Paulus VI ook het octaaf van Pinksteren af. Sindsdien zijn er alleen nog octaven van Pasen en Kerstmis. De octaafdag van Pasen wordt Beloken Pasen genoemd.

Bron: KRO-NCRV.nl/katholiek