Social Media

Wat vieren we van 12 t/m 18 juni 2022?

Geplaatst op: 09-06-2022

 

Volksheilige

Heiligen zijn er in soorten en maten. Honderden zijn er door de Kerk officieel heiligverklaard. Zij hebben allemaal hun eigen feestdag op de kalender, hoewel ze niet allemaal overal even intens vereerd of gevierd worden. Sommigen wel, die spreken op de een of andere manier net iets meer tot de verbeelding. Heiligen grote groepen mensen aanspreken worden ook wel volksheiligen genoemd. Een van de bekendste volksheiligen in Antonius van Padua, wiens feest we deze week vieren.

Antonius is vernoemd naar de Italiaanse stad Padua, waar hij overleed. Maar hij kwam eigenlijk uit Portugal. Aanvankelijk werd hij augustijner monnik. Maar hij raakte geïnspireerd door de nieuwe orde van de minderbroeders van Sint Franciscus. Via Noord-Afrika kwam hij uiteindelijk in Italië terecht. Daar werd zijn talent om te preken ontdekt. Toen de gelovigen van Rimini niet wilden luisteren, preekte hij zelfs voor de vissen. Antonius overleed in 1231 op 36-jarige leeftijd. Binnen aan jaar werd hij heilig verklaard. Bij grote groepen mensen is hij vooral bekend als de heilige die je moet aanroepen om verloren (gewaande) zaken terug te vinden.  

 

Sacramentsdag

Deze week viert de Kerk ook een feestdag, die in Nederland helaas geen officiële feestdag (meer) is, terwijl het feest nota bene z’n oorsprong vindt in onze regio. Het gaat om Sacramentsdag. Op de tweede donderdag na Pinksteren viert de Kerk dat God in de eucharistie daadwerkelijk aanwezig is. Niet toevallig is dit ook de dag waarop van oudsher de sacramentsprocessies trekken. De dag is ingesteld na een visioen van Juliana van Cornillon uit Luik. In de Nederlandse kerk vieren we Sacramentsdag op de zondag erna. Dan trekt in veel dorpen de processie of ‘bronk’.

 

Illustratie: Beeld van de heilige Antonius in een wegkapel in Beesel