Social Media

Wat vieren we van 4 t/m 10 oktober 2020

Geplaatst op: 01-10-2020

 

Zondag 4 oktober: 27e zondag door het jaar

De datum 4 oktober zit in het collectieve geheugen als de feestdag van Sint Franciscus. Dat is ok zo, maar omdat 4 oktober dit jaar op een zondag valt, wordt het feest in de liturgie niet gevierd. De aandacht gaat naar de 27e zondag door het jaar, waarin Jezus ons oproept om ons geloof rijke vrucht te laten voortbrengen. Het is overigens niet verboden om ook even aan Sint-Franciscus te denken. In veel parochies worden dit weekeinde om die reden ook de dieren gezegend.

Lees verder >>>

 

Dinsdag 6 oktober: H. Bruno

De heilige Bruno uit Keulen was in de 11e eeuw de stichter van de orde der kartuizers. Bruno voelde zich sterk aangetrokken tot de eenzaamheid: hij verlangde ernaar God te zoeken in een leven van gestrengheid en gebed. De kartuizers is tot de dag van vandaag een orde die zich kenmerkt door een bijna volledige stilte. De film ‘De grote stilte’ van enkele jaren geleden brengt dat treffend in beeld. De kantoren van het bisdom Roermond zijn overigens gevestigd in een voormalig kartuizerklooster.

Lees verder >>>

 

Woensdag 7 oktober:  H. Maagd Maria van de Rozenkrans

Oktober is een Mariamaand en de rozenkransmaand. Dat heeft alles te maken met het feest van Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans. Dit werd ingevoerd nadat de christelijke landen in Europa op 7 oktober 1571 in een beroemd geworden zeeslag bij Lepanto de islamitische Ottomanen wisten te verslaan. Paus Pius V had alle christenen opgeroepen de rozenkrans te bidden en Maria’s voorspraak af te smeken. Als de christenen zouden winnen - zo beloofde hij - zou hij een officieel feest van de rozenkrans instellen. Er werd een paar keer met de datum geschoven, maar sinds 1914 wordt het gevierd op 7 oktober. Paus Leo XIII wijdde de hele maand oktober aan Maria toe.

Lees verder >>>

 

Vrijdag 9 oktober: H. Dionysius

Sommige heiligen mag je zonder overdrijven losbollen noemen. Iemand voor wie dat zeker geld is de heilige Dionysius (ook Denis) van St-Denis bij Parijs. Hij was bisschop en martelaar. Hij werd onthoofd op een berg net buiten Parijs, die sindsdien de Martelarenberg (Mons Martyrum /Montmartre) wordt genoemd. Maar Dionysius richtte zich op en met zijn hoofd in de handen liep twee mijl verder tot hij stilhield op de plek waar hij begraven wenste te worden. Op die plek bevindt zich nu de basiliek van St-Denis.

Lees verder >>>

 

Zaterdag 10 oktober: H. Maagd Maria Sterre der Zee

Sinds enkele jaren is 10 oktober in het bisdom Roermond de feestdag van Onze-Lieve-Vrouw Sterre der Zee. Volgens de heilige Hiëronymus is dit betekenis van de naam Maria. Hij deelde de Hebreeuwse naam "Maryam" op in "Mar" en "Yam," wat in het Latijn neerkomt op "Stilla Maris" oftewel "druppel der Zee." Dit werd later verbasterd tot "Stella Maris" oftewel "Sterre der Zee." In Limburg is de Sterre der Zee vooral bekend vanwege het beroemde beeld in de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek in Maastricht. Maar ook in Voerendaal, Simpelveld, Plasmolen en Brunssum zijn er Sterre-der-Zeekapellen. Wellicht ook nog op andere plaatsen.

Lees verder >>>

 

Foto: Geborduurde afbeelding van de Sterre-der-Zee op een koorkap van oud-bisschop Lemmens van Roermond.