Social Media

Wat vieren we van 6 t/m 11 oktober 2024?

Geplaatst op: 03-10-2024

 

Sterre der Zee

Limburg staat vol met Mariakapellen en Mariabeelden, maar er is er één die met kop en schouders boven de rest uitsteekt en dat is het beeld Onze-Lieve-Vrouw Sterre der Zee in Maastricht. Deze week vieren we haar gedachtenis.

Hoewel het beeld van ‘Slevrouw’, zoals ze in Maastricht zeggen, zich al zo’n 550 jaar in Maastricht bevindt, is de feestdag op 10 oktober eigenlijk piepjong. Toen er in 2005 een Nederlandse vertaling van het Mariamissaal verscheen, bestond de mogelijkheid om ook per regio een eigen Mariafeest op de officiële liturgische kalender te plaatsen. Zo kreeg het bisdom Haarlem-Amsterdam een eigen dag voor ‘Onze-Lieve-Vrouw ter Nood’ in Heiloo en in het bisdom ’s-Hertogenbosch werd dit uiteraard het feest van de Zoete Moeder op 7 juli.

In het bisdom Roermond werd de nieuwe feestdag van Onze-Lieve-Vrouw Sterre der Zee op 10 oktober op de kalender geplaatst. Dat wil zeggen: voor Maastricht is het een feestdag, voor de rest van Limburg een ‘gedachtenis’. Voor de datum 10 oktober is gekozen, omdat het beeld op die dag in 1837 overgebracht werd naar de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek in Maastricht. Vóór dit tijd zwierf het beeld rond land diverse kerken in Maastricht. In de huidige zijkapel van de basiliek staat het pas sinds 1903.  

De titel ‘Sterre der Zee’ moet het beeld ergens in de 18e eeuw gekregen hebben. In de eeuwen daarvoor sprak men van ‘Onze-Lieve-Vrouw van Maastricht’. De titel Sterre der Zee hangt samen met de betekenis van de naam Maria. Die komt van het Hebreeuwse Mirjam. Geleerden discussiëren nog altijd wat het kan betekenen. Bij de kerkvader Hiëronymus lezen we dat ‘Maria’ zo veel betekent als ‘Stilla Maris’ (= ‘druppel van de zee’). Al gauw werd dit veranderd in Stella Maris (= ‘Ster van de Zee’).

 

Illustratie: Beeld van de Sterre der Zee in de bidtocht in Maastricht. (c) Foto: Jean-Pierre Geusens