Social Media

Wat vieren we van 27 oktober tot en met 2 november 2024?

Geplaatst op: 24-10-2024

 

Misverstanden rond Allerheiligen en Allerzielen

Allerheiligen en Allerzielen leiden elk jaar weer tot een groot misverstand. Meestal als mensen Allerheiligen zeggen, bedoelen ze: Allerzielen. Gek is dat niet, want de twee dagen vallen pal na elkaar op 1 en 2 november. En ze hebben eigenlijk ook alles met elkaar te maken. Alleen: Allerheiligen is een echte feestdag en Allerzielen is vooral een gedenkdag.

Allerheiligen
Met Allerheiligen staan we stil bij alle heilige mensen die ooit geleed hebben en nu bij God in de hemel zijn. Het gaat dan niet alleen om degenen die door de Kerk officieel heilig verklaard zijn, maar ook – en misschien wel vooral – om al die heilige mensen die in de luwte hebben geleefd en aan wie niemand meer denkt. Maar dat maakt hen niet minder heilig. In de ogen van God is iedereen heilig die voorbééldig – als een voorbeeld voor anderen – heeft geleefd.  

Allerzielen
De dag na Allerheiligen is het Allerzielen. Dan staan we stil bij alle mensen die gestorven zijn. Heel speciaal denken we dan aan familieleden, vrienden en parochianen die ons korter of langer geleden ontvallen zijn. We bidden nog eens extra voor hun zielenrust en zegenen de graven. Het is een moment om stil te staan bij de eindigheid van ons aardse leven en vooruit te kijken naar ons leven bij God

Halloween
En hoe zit het dan met Halloween? Veel mensen denken dat het een commercieel griezelfeest is, maar in de kern is het niet meer en niet minder dan de kerkelijke aankondiging van Allerheiligen. Het woord Halloween komt van ‘All hallows’ eve’, wat letterlijk ‘vooravond van Allerheiligen’ betekent. Grote feesten kennen in de kerk een speciale liturgie voor de vooravond. Dit wordt die vigilie genoemd: een nachtwake. Hussel een nachtwake en de misverstanden rond Allerzielen door elkaar en je krijgt in een geseculariseerde samenleving gevels en etalages die versierd zijn met skeletten, spoken en spinnenwebben, ontdaan van iedere oorspronkelijke religieuze betekenis. Om van te griezelen.