Social Media

Wat vieren we van 6 t/m 12 december 2020

Geplaatst op: 03-12-2020

 

Zondag 6 december: 2e Zondag van de Advent

De Advent is een tijd van hoop. Hoopvol zijn drukt vreugde uit. Hoopvol zijn maakt je vrij, want je weet dat je leven gedragen wordt door Gods oneindige liefde.

Lees verder >>>

 

Maandag 7 december: H. Ambrosius

Bisschop Ambrosius van Milaan leefde in de vierde eeuw. Hij werd geboren in het Duitse Trier, dat toen een belangrijke Romeinse stad was. Ambrosius was aanvankelijk gouverneur van Noord-Italië, met als standplaats Milaan. Toen de bisschop van Milaan overleed werd Ambrosius door het volk en door de priesters opgeroepen om bisschop te worden. Bijzonder was dat hij toen nog niet gedoopt was. Op 30 november 375 werd hij gedoopt en een goede week later op 7 december werd hij tot bisschop gewijd. Ambrosius is bekend geworden als een van de grootste bisschoppen van de Kerk. Hij kon goed preken, vernieuwde de kerkmuziek en werd de leermester van Sint Augustinus.

Lees verder >>>

 

Dinsdag 8 december: Hoogfeest Maria Onbevlekt Ontvangen, patrones van het bisdom Roermond

Omdat Maria was uitverkoren de moeder van Jezus te worden, werd ze zonder erfzonde geboren, sterker nog: reeds vanaf het moment dat ze werd ontvangen in de schoot van haar moeder, is ze gevrijwaard gebleven van de zonde. Ze is dus onbevlekt ontvangen in de moederschoot. De Kerk leert dit al sinds de vroegste eeuwen, maar pas in 1854 werd het tot dogma verheven. Het feest wordt al eeuwenlang gevierd op 8 december: precies negen maanden vóór het feest van Maria Geboorte.

Lees verder >>>

 

Woensdag 9 december: H. Juan Diego Cuauhtlatoatzin

De heliige Juan Diego Cuauhtlatoatzin (1474 - 1548) is de man die op 12 december 1531 in Mexico de verschijning zag van Onze-Lieve-Vrouw van Guadalupe. Hij behoorde tot het volk van de Azteken en bekeerde zich tot het christendom. Na de verschijning bleef hij als kluizenaar in een kleine hut naast de kapel waar de wonderbare afbeelding van Maria werd bewaard. Hoewel hij door pelgrims altijd als heilige werd vereerd, werd Juan Diego pas in 2002 officieel heilig verklaard.

 

Donderdag 10 december: H. Maagd van Loreto

Het tweede Mariafeest in deze week verwijst naar Onze-Lieve-Vrouw van Loreto. In deze Italiaanse stad wordt het heilig huis uit Nazareth bewaard en vereerd. Dit huis, waarin Jozef en Maria en het kind Jezus hebben gewoond, is volgens de overlevering in de 13e eeuw door engelen overgebracht naar Dalmatië en later naar Italië. In Loreto is rond het huisje een basiliek gebouwd. Het is bekend als bedevaartoord. Met Loreto is ook de litanie van Maria verbonden, die vaak na het rozenkransgebed wordt gebeden en waaraan paus Franciscus dit jaar drie nieuwe beden heeft toegevoegd.

Lees verder >>>

 

Vrijdag 11 december: Paus Damasus

Damasus was van Spaanse afkomst, maar werd zelf rond het jaar 305 in Rome geboren. In 366 werd hij tot paus gekozen. Hij had veel te stellen met tegenpaus Ursinus. Damasus voerde een aantal wijzigingen door in de liturgie, die hij aan de oosterse kerk had ontleend en hij gaf de kerkvader Hiëronymus de opdracht om Bijbel in het Latijn te vertalen: de Vulgaat, die tot op de dag van vandaag als een van de standaardteksten geldt.

Lees verder >>>

 

Zaterdag 12 december: H. Maagd van Maria van Guadalupe

De week wordt afgesloten met het derde Mariafeest binnen vijf dagen: Onze-Lieve-Vrouw van Guadalupe. Zoals bij 9 december vermeld, verscheen zij op 12 december 1531 in Mexico aan de Azteek Juan Diego. Toen deze zijn verhaal aan de bisschop ging vertellen, kon die het niet geloven. Om hem te overtuigen, liet de heilige Maagd rozen bloeien op kale rotsgrond. Juan ging zijn bisschop de bloemen aanbieden. Bij die gelegenheid bleek dat er een afbeelding van Maria op zijn mantel was achtergebleven. Zij is er te zien als een indiaanse vrouw; op die manier wilde zij duidelijk maken dat het christelijk geloof ook aan de kant staat van de indianen in de strijd om bevrijding en respect.

Lees verder >>>

 

Illustratie: Afbeelding van O.-L.-Vrouw Onbevlekt Ontvangen bij de ingang van Abdij Rolduc in Kerkrade.