Social Media

Wat vieren we van 27 december 2020 t/m 9 januari 2021

Geplaatst op: 23-12-2020

Zondag 27 december: H. Familie, Jezus, Maria en Jozef

Op de zondag onder het octaaf van Kerstmis viert de Kerk het feest van de heilige familie: Jezus en zijn ouders Maria en Jozef. Toevallig valt die zondag dit jaar direct na Kerstmis, waardoor het eigenlijk een soort derde Kerstdag is. De boodschap van deze dag: Jezus gaat alle verwachtingen te boven. Hij komt in Gods Naam iets totaal nieuws brengen, voor de wereld en ook voor z’n eigen ouders.

Lees verder >>>

 

Maandag 28 december: HH. Onnozele kinderen

Een van de tragische hoofdstukken uit het Kerstverhaal is de moord op de onschuldige (onnozele) kinderen van Bethlehem. Koning Herodus hoorde van de wijzen uit het oosten dat er een koningskind geboren zou zijn in zijn land. Uit angst voor zijn positie liet hij alle jongetjes van onder de twee jaar in Bethlehem en omgeving vermoorden. Maar Jezus was op dat moment al met zijn ouders naar Egypte gevlucht.

Lees verder >>>

 

Dinsdag 29 december: H. Thomas Becket

De heilige Thomas Becket werd in de 12e eeuw bisschop van Canterbury. Hij kreeg ruzie met de koning en moest vluchten naar Frankrijk. Toen hij na een paar jaar terugkeerde naar Engeland werd hij tijdens zijn gebed in de kathedraal in opdracht van de koning vermoord. Reeds drie jaar na zijn dood werd hij heilig verklaard; hij gold als toonbeeld van onkreukbaarheid, die zelfs voor de koning niet opzij ging. Een jaar later kwam de koning boete te doen op het graf van de heilige. Deze plek zou uitgroeien tot een van de drukst bezochte en rijkst begiftigde bedevaartplaatsen van Engeland.  

Lees verder >>>

 

Donderdag 31 december: H. Silvester

Paus Silvester leefde in de 4e eeuw. Hij werd bisschop van Rome in het jaar 314. Dat was een jaar nadat keizer Constantijn de Grote officieel had afgekondigd dat het christendom een bevoorrechte positie onder de godsdiensten in zou nemen in het Romeinse Rijk. Tijdens he pontificaat van Silvester wordt in Klein-Azië het beroemde Concilie van Nicea gehouden. Silvester gaat er niet persoonlijk naartoe, maar hij vaardigt twee priesters af. Tijdens Silvesters pontificaat begint Constantijn ook aan de bouw begint van de Sint-Pieterskerk, de allereerste voorganger van de huidige Sint-Pieter in Rome. Silvester overlijdt op 31 december van het jaar 335. In sommige landen wordt Oudjaar ook ‘Silvester’ genoemd, naar de heilige van die dag. Silvester is een van de eerste niet-martelaren die als heilige wordt erkend.

Lees verder >>>

 

Vrijdag 1 januari: H. Marie, Moeder van God

Tijdens het derde algemene concilie (Efese in het jaar 431) werd Maria officieel uitgeroepen tot 'Moeder van God', in het Grieks: 'Theo-tokos'. Sinds de vernieuwing van de liturgische kalender in 1969 geldt 1 januari vooral als feest van Maria, Moeder Gods. Ook wordt op de eerste dag van het nieuwe jaar aandacht gevraagd voor vrede in de wereld.

Lees verder >>>

 

Zaterdag 2 januari: HH. Basilius de Grote en H. Gregorius van Nazianze

Basilius de Grote en Gregorius van Nazianze waren twee goede bekenden van elkaar. Ze leefden in de 4e eeuw in Caesarea (huidige Turkije). Beiden werden bisschop en hadden nogal wat te stellen met het Arianisme, een ketterse leer uit eerste eeuwen van de Kerk.

 

Zondag 3 januari: Hoogfeest Openbaring des Heren (Driekoningen)

De datum 6 januari staat in het collectieve geheugen bekend als het feest van Driekoningen. Maar omdat die datum in Nederland geen officiële feestdag is, wordt het feest in de liturgie op zondag gevierd. Dit jaar op zondag 3 januari. Officieel heet het feest ook niet ‘Driekoningen’, maar ‘Openbaring des Heren’, omdat God zich op die dag kenbaar maakte aan de niet-Joodse volkeren.

Lees verder >>>

 

Dinsdag 5 januari: H. Karel Houben van Munstergeleen en Sint-Gerlachus van Houthem

Op 5 januari mag in het bisdom Roermond het feest van maar liefst twee eigen heiligen worden gevierd: de heilige pater Karel Houben van Munstergeleen en de heilige Gerlachus van Houthem.  Gerlachus leefde als kluizenaar in de 12 eeuw en pater Karel werkte als priester in de 19e eeuw in Ierland. Hun overeenkomst? Beiden waren echte Limburgers.

 

Woensdag 6 januari: Driekoningen in de wereldkerk

In de wereldkerk wordt vandaag het feest van de Openbaring des Heren of ‘Driekoningen’ gevierd. (Zie ook 3 januari)

 

Donderdag 7 januari: H. Raimundus van Penyafort

Raimundus van Penyafort leefde in de 13e eeuw in de Spanje. Hij trad in bij de dominicanen en was een bekend kerkjurist. Ook schreef hij de Regel van een andere kloosterorde, de mercedariërs. Later werd hij generaal-overste van zijn eigen orde. Hij bereikte de voor die tijd zeker zeer hoge leeftijd van bijna 100 jaar.

Lees verder >>>

 

Illustratie: muurschildering van de Driekoningen in de abdijkerk van Rolduc. De schilderingen zijn rond 1900 aangebracht door kerkschilder Matthias Goebbels uit Aken.