Kamerlid Van Helvert over religie en politiek
Sinds het christendom aan het begin van de vierde eeuw als godsdienst werd erkend, bestaat er een spanningsveld tussen politiek en religie. De eeuwen door hebben wereldlijke en geestelijke overheden elkaar geholpen, maar ook bevochten. Tijdens de eerste bijeenkomst van de lezingenreeks Academie Rolduc in het nieuwe seizoen, op vrijdag 20 september, gaat het over de vraag of Kerk en Staat nog raakvlakken met elkaar hebben.
Spreker is CDA-politicus Martijn van Helvert uit Sittard. Hij is sinds 2014 lid van de Tweede Kamer.
Van Helvert ziet het als een van zijn taken om in de politiek de sociale leer van de katholieke kerk in praktijk te brengen. Hij laat zich daarbij met name inspireren door paus Franciscus. Hij gaat in zijn lezing in op vragen rond het spanningsveld tussen Kerk en Staat. Gelovigen en niet-gelovigen wonen in dezelfde staat. Hoe kun je in een pluralistische maatschappij aan een gezamenlijke toekomst werken?
Academie Rolduc is een lezingenreeks over onderwerpen op het snijvlak van religie en maatschappij. De lezing op 20 september is de eerste van een nieuwe reeks van acht bijeenkomsten. De andere avonden staan thema’s centraal als: de nieuwe mens, schepsel of eigen Schepper, het denken van Leonardo da Vinci, de Sant’Egideobeweging, de rechtvaardige oorlog, mensenrechten, Maria in de islam en kenmerken van de Oosterse kerken.
De lezingen worden steeds op vrijdagavond gehouden in Abdij Rolduc in Kerkrade en zijn voor iedereen toegankelijk. Deelname kost vijf euro per avond, ter plekke te voldoen. De lezing van Martijn van Helvert op 20 september begint om 19.00 uur. Aanmelden vooraf is gewenst en kan via: academie.rolduc@gmail.com.
Naar volledige jaarprogramma Academie Rolduc