Afdeling Archief

De archieven van het bisdom gaan terug tot het jaar 1559, het jaar waarin het zogenaamde eerste Bisdom Roermond tot stand kwam. De archiefbescheiden betreffende de periode 1559 – 1801 en 1840 – 1940, bevinden zich bij het Rijksarchief in Limburg te Maastricht en zijn openbaar voor derden.

De archieven vanaf 1940 bevinden zich nog bij het bisdom zelf en zijn niet openbaar. Het beheer hiervan geschiedt door de archivaris, die hierbij wordt ondersteund door enkele medewerkers en vrijwilligers.

Het Bisschoppelijk Archief adviseert tevens parochies en andere kerkelijke instellingen op het gebied van archiefbeheer.

Voor verder informatie kunt u contact opnemen met de archivaris van het bisdom:
drs. Mart Bohnen, tel. 0475-386775, e-mail

Archieven eerste bisdom Roermond (1559-1802)

In samenwerking met het Regionaal Historisch Centrum Limburg zijn de archieven van het eerste bisdom Roermond (1559 - 1802) geïnventariseerd. Het betreft het archief van het kappittel van dat eerste bisdom, het archief van de kerkelijke rechtbank (officialaat) en het archief van de bisschoppen uit die periode. Deze laatste twee boeken zijn hieronder te downloaden.

Inventaris archief
eerste bisdom Roermond
Inventaris archief
officialaat eerste bisdom Roermond

Inventaris kathedraal Kapittel
eerste bisdom Roermond

Kerkvisitaties

Eveneens zijn de verslagen van de kerkvisitiaties uit de 17e en 18e eeuw geïnventariseerd en vertaald. Kerkvisitaties zijn officiële inspecties van de 150 parochies van het eerste bisdom Roermond (1559-1802) die door of namens de bisschop zijn uitgevoerd. Op een speciale website zijn de transcripties en vertalingen van circa 1700 visitatieverslagen te vinden. Dit bisdom omvatte grote delen van de huidige provincie Limburg, maar ook parochies in de regio Nijmegen, Oost-Brabant en de Duitse Nederrijn.
Bekijk Kerkvisitaties >>