Social Media

Werkbezoek Maastricht: wijkopbouw en catechese

Geplaatst op: 14-09-2019

De tweede dag van het werkbezoek van bisschop Harrie Smeets aan het dekenaat Maastricht stond in het teken van wijkopbouw en catechese. De bisschop bezocht onder meer de wijk Wittevrouweveld en werd geïnformeerd over de ontwikkelingen rond de Groene Loper. In de kerk van Malberg vierde hij de eucharistie met LifeTeen.

Zaterdagmorgen werd de bisschop bij de Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskerk langs de voormalige A2 in Maastricht opgewacht door pastoor Mattie Jeukens ofm en een aantal vrijwilligers. Na een korte blik in de kerk werd het gezelschap welkom geheten in het voormalige schoolgebouw naast de kerk, waar nu het projectbureau A2 is gevestigd. Hier werd Mgr. Smeets bijgepraat over de herinrichting van het gebied waar voorheen de A2 Maastricht doorkruiste en dat nu bekend staats als de Groen Loper boven de Koning Willem-Alexandertunnel. Waar voorheen tienduizenden auto’s per dag langs raasden heerst nu rust en stilte. 

Vanuit het projectbureau werd meermaals benadrukt dat de Lourdesparochie vanaf het begin van het project een belangrijke rol heeft gespeeld in het betrekken van de bewoners van de wijk bij de aanleg van de tunnel en de ontwikkelingen daarna. Waar anderen vooral op procedures en financiën letten, vroeg pastoor Jeukens zich steeds af wat de mensen ervan zouden vinden. “Zo hield hij ons steeds bij de les,” aldus een van de projectleiders. Rond de kerk worden in de toekomst honderden nieuwe woningen gebouwd. De wijk en de parochie krijgen daardoor ook weer een nieuw aanzien. 

Tijdens de wandeling door de wijk Wittevrouweveld bracht bisschop Smeets ook een bezoek aan de Kunstketel. In een voormalig winkelpand is nu een buurtatelier gevestigd, waar opbouwwerkster Manon Pachen mensen met allerlei achtergronden rond kunst bij elkaar brengt. Er wordt geschilderd, geboetseerd, vioolles gegeven en piano gespeeld. Pachen vertelde de bisschop uitvoerig hoe zij te werk gaat en welke moeilijkheden zij daarbij tegenkomt, zoals bureaucratie of radicaliserende jongeren. Net als zijn voorganger Mgr. Wiertz, zette ook bisschop Smeets zijn handtekening op een wandtegel. Eerder deden ook burgemeesters, ministers en de gouverneur dat. 

Na in een buurtcafé een pilsje te hebben gedronken, werd de bisschop een lunch aangeboden in een Perzisch restaurant dat door een voormalige Iraanse vluchtelinge langs de Groen Loper is opgezet. Zij ontving de bisschop hartelijk en gaf aan dat zij met het restaurant vooral mensen met allerlei achtergronden bij elkaar wil brengen. 

Voor het middagprogramma begaf de bisschop zich van Maastricht-Oost naar de parochies in Maastricht-West. Voor Mgr. Smeets geen onbekend terrein, omdat hij hier zelf enkele jaren pastoor is geweest. In ‘zijn’ eigen parochiekerk van Malberg wachtten de catechesevrijwilligers van diverse Maastrichtse parochies hem op. Zij vertelden beurtelings op welke wijze in hun parochieclusters aan catechese en sacramentenvoorbereiding wordt gedaan. Diverse interessante projecten passeerden daarbij de revue. 

Een van deze projecten is LifeTeen, een internationale beweging om met name tieners bij de kerk te betrekken. Dit gebeurt onder meer met bijeenkomsten in een eigen jeugdhonk onder de kerk, gebedsvieringen met eigen muziek en zomerkampen. Ook worden de ouders actief bij de catechese betrokken. De middag werd afgesloten met een eucharistieviering in de sfeer van LifeTeen. 

Zaterdagavond nam Mgr. Smeets deel aan de traditionele bidweg vanuit de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek, die deze keer werd gelopen bij gelegenheid van de 75e verjaardag van de bevrijding van Maastricht. Zondag wordt het werkbezoek van de bisschop aan Maastricht afgesloten met een bezoek aan Amby en een wandeling van de Sint Pietersberg naar de Sint-Servaasbasiliek.

 

Lees ook

 

Fotoreportage