Parochies Roermond-Oost niet bang voor vernieuwing
Op de laatste dag van zijn werkbezoek aan het dekenaat Roermond ging bisschop Harrie Smeets zondag 29 september'euver de breer', zoals ze daar zeggen. De bisschop bezocht de parochies van Roermond-Oost, die vanuit het stadscentrum gezien aan andere kant van de spoorlijn liggen. De dag begon met een zeer drukbezochte mis in de H.-Hartkerk, vervolgens werden twee monumentjes voor oorlogsslachtoffers bezocht en aansluitend de parochiekerken van Asenray en Maasniel.
Dat je in deze tijd best jonge gezinnen bij de kerk kun betrekken, bewijst het parochiecluster van Roermond-Oost. De H.-Hartkerk was zondagmorgen zo ongeveer tot de laatste plaats bezet. Onder de kerkgangers opvallen veel jonge mensen en kleine kinderen. De grote belangstelling had mogelijk te maken met de komst van bisschop Harrie Smeets naar de kerk, maar dat was zeker niet de enige reden. De parochie is niet bang voor vernieuwing en staat erom bekend veel initiatieven voor jonge mensen te ontwikkelen. Aan de kerk zijn ook veel bewegingen en nieuwe gemeenschappen verbonden, die aan het begin van de mis door pastoor Wilson Verela aan de bisschop werden voorgesteld.
Onder het motto “we houden niet van een anonieme kerk, maar willen graag weten met wie vieren,” nodigde hij de vertegenwoordigers van de verschillende om de beurt uit om even op te staan. Een origineel begin van de viering, die ook op muzikaal gebied eigentijds en gevarieerd werd ingevuld. Na de mis was er voor alle parochianen gelegenheid om de bisschop persoonlijk te ontmoeten.
Vervolgens werd in een kleiner gezelschap stilgestaan bij twee drama’s die zich 1944 en 1945 in het parochiecluster hebben afgespeeld. Op 30 december 1944 werden drieduizend mannen en jongens uit Roermond door de bezetter op het plein voor de H. Hartkerk bij elkaar gedreven om vandaar uit te voet naar Duitsland gedeporteerd te worden. Vlak over de grens werd een aantal van hen gefusilleerd. Ter nagedachtenis legde de bisschop een krans het monument tegenover de kerk.
Iets verderop, in het buitengebied van Roermond, bevindt zich bij de buurtschap De Spik een tweede monument voor een andere ramp, die zich vlak na de oorlog hier afspeelde. In oktober 1945 kwamen daar negen kinderen om het leven, die met een achtergebleven antitankmijn speelden. Ook hier legde de bisschop een krans, samen met wethouder Angely Waajen van de gemeente Roermond.
Ter afsluiting van zijn werkbezoek aan Roermond bezocht de bisschop de kerken van Asenray en Maasniel, twee dorpen die tot de gemeente Roermond behoren. Op beide plekken werd Mgr. Smeets ontvangen door vrijwilligers die trots hun kerk lieten zien, maar ook hun zorgen uitspraken over de toekomst ervan. In een afrondend gesprek met het kerkbestuur van Roermond-Oost bleek dat er in ieder geval goed nagedacht wordt over de toekomst van de kerkelijke presentie in dit deel van de stad.
Het werkbezoek aan het dekenaat Roermond was het negende visitatiebezoek van bisschop Smeets op zijn ronde door het bisdom. In het weekeinde van 4 tot en met 6 oktober is hij te gast in Venray.
Lees ook
- Bisschop bezoekt Roerstreek en Kapel In 't Zand
- Bisschop Smeets verkent eigen dekenaat
- Bisschop start werkbezoek dekenaat Roermond in eigen parochie
- Terugblik op eerder werkbezoeken
Foto's