Social Media

Zondag 13 oktober 2024 – 28e zondag door het jaar

Geplaatst op: 07-10-2024

1e lezing: Wijsh.7,7-11
2e lezing: Hebr.4,12-13
Evangelie: Mc.10,17-30 of 17-27

 

Delen maakt gelukkig

Jaarlijks publiceert het tijdschrift Quote een lijst met de rijkste Nederlanders, de zogenaamde Quote 500. In de losse verkoop is deze uitgave zeer geliefd. Mensen zijn nieuwsgierig naar wie er nieuw in de lijst staat, maar vooral ook om te kijken wie er dit jaar enorm gedaald is in de ranglijst der superrijken. Ook hoor en zie je velen gniffelen als iemands vermogen verdampt is en hij of zij uit de lijst is verdwenen.

Veel van de superrijke Nederlanders willen niet in de Quote 500 staan. Ze leven liever anoniem. Zo ook heeft degene die vandaag bij Jezus komt geen naam. Hij werpt zich op de knieën en stelt dan eigenlijk een vreemde vraag: “Wat moet ik doen om het eeuwig leven te verwerven?” Het op de knieën werpen, is een teken van aanbidding en van overgave aan God. Als wij naar het lof gaan of er is ergens anders uitstelling van het heilig Sacrament kiezen de meeste mensen om op de knieën te bidden. Ook in de biechtstoel is de meest gebruikte houding die waarbij je knielt.

Ook degene die zich voor Jezus voeten neerwerpt, doet dat uit overgave. Het vreemde aan de vraag is dat wij het eeuwig leven hebben en we het alleen kunnen kwijtraken door onze levenswijze van fouten en zonden door de verkeerde keuzes die wij maken. Degene die Jezus bevraagt, leeft in overeenstemming met de geboden, maar voelt blijkbaar aan dat dit niet genoeg is. Hij overziet zijn rijkdom, die hem maakt tot de mens die hij op dat moment is. Juist de rijkdom en bezit maken hem onvrij, hij zit eraan vast. Dan geeft Jezus als antwoord op zijn vraag: “Ga verkopen wat ge bezit en geef het aan de armen, daarmee zult ge een schat bezitten in de hemel, en kom dan terug om Mij te volgen.”

Jezus stelt de man allerhande beloningen in het vooruitzicht in deze beproeving. Jezus wil hem aanmoedigen om Hem te volgen. Jezus volgen is toch immers de mooiste beloning die je kunt ontvangen. Hem volgen, geeft je een schat in de hemel. Jezus nodigt de man uit zich geheel te ontdoen van zijn rijkdom en bezit. Hij nodigt hem uit om als het ware zichzelf te schrappen uit de lijst van de Quote 500. Jezus laat zien dat Hij zijn bezit niet van hem afneemt, maar geeft hem het vooruitzicht op een nog grotere rijkdom dan Hij hem gevraagd heeft op te geven. Jezus gebruikt het woord ‘schat’ om de overvloedigheid en de onvergankelijkheid aan te duiden van de beloning.

Dit alles ontstelde de man en ontdaan ging hij heen. Vol geestdrift en verlangen en volle overgave was hij bij Jezus gekomen. In stilte gaat hij weg. Hij is zo ontdaan, dat hij geen antwoord kan geven. Jezus maakt rijkdom op zich niet tot een zonde en Hij keurt het ook niet af. Hij keurt het alleen af dat, als je zo gevangen bent door je rijkdom en bezit, dit je als mens onvrij maakt.

Afstand doen van bezit is voor velen onmogelijk. Er is niks op tegen om in de Quote 500 te staan. Maar om als levensdoel te hebben een plaats te krijgen in die lijst, en die koste wat kost te willen vasthouden en liever nog stijgen op de ranglijst opdat je aanzien verwerft bij anderen, is op zijn minst afkeurenswaardig. Als mens kun je veel genoegen en voldoening vinden in het weggeven van bezit. Anderen laten delen in je bezit maakt jou gelukkig. Weggeven opdat je echt voelt te hebben gegeven, maakt echt blij.

Tekst: Bezinning op het Woord, inleidende teksten bij de dagelijkse liturgie