Social Media

Parochiebladenservice mei en juni 2025

Geplaatst op: 31-03-2025

De berichten van de Parochiebladenservice (PBS) kunnen worden overgenomen in parochiebladen, kerkelijke websites en overige media. Wilt u de berichten maandelijks per e-mail toegestuurd krijgen, stuur dan een bericht naar de Dienst Pers en Communicatie van het bisdom Roermond: stuur e-mail

Download hier de berichten als platte tekst
(werkt de download niet, stuur dan een e-mail naar de redactie)


Bij 80 jaar vrijheid in een onrustige wereld

O Heer,
U weet dat ik bezorgd ben
over de bewapening.
Ik wil alleen uw werktuig zijn
om vrede te brengen in de wereld.

Lieve God,
waar vrede heerst,
zijn wapens niet belangrijk.
Waar vrede heerst,
kunnen mensen van elkaar houden
zoals U van ons houdt.

Geef ons vrede, o Heer,
waardoor wapens van geen nut meer zijn
op deze mooie aarde.

Amen

Moeder Teresa

 


Sluit je aan bij de ‘beweging van hoop’

Er gebeurt in de wereld veel en niet alles is positief. Maar wie goed kijkt, ziet toch heel veel hoopvolle gebeurtenissen. Er zijn veel mensen die elkaar helpen, die voor elkaar opkomen en er voor elkaar zijn. Dat is hoopvol! Het zijn juist deze verhalen van hoop die we aan elkaar moeten doorvertellen. Zij inspireren en geven mensen de moed om het goede te blijven doen.

Daarom is de katholieke Kerk in Nederland een campagne gestart om een ‘beweging van hoop’ in gang te zeten. Op de website ‘bewegingvanhoop.nl’ zijn verhalen van hoop te lezen, plekken van hoop te vinden en inspiratie in woorden van hoop. En iedereen mag nieuwe verhalen insturen met eigen hoopvolle ervaringen. Het is de bedoeling dat er steeds meer persoonlijke verhalen van hoop bij komen. Ook nieuwe plekken van hoop zijn welkom. Doe mee en sluit je aan bij de ‘beweging van hoop’ en deel de positieve ervaringen via websites, sociale media of gewoon tijdens de koffie met je buurman of buurvrouw.

De ‘beweging van hoop’ is een van de manieren waarop de katholieke Kerk in Nederland het thema van het Heilig Jaar oppakt om iedereen ‘pelgrims van hoop’ te laten worden. Hoop is een heel oud thema in de Kerk. We spreken van ‘de christelijke hoop die in ons leeft’. Dat betekent dat gelovigen per definitie positief en optimistisch in het leven mogen staan. Omdat we geloven in Christus is het glas altijd halfvol, nooit halfleeg.

Toen paus Franciscus het Heilig Jaar aankondigde, heeft hij iedereen opgeroepen om die christelijke hoop niet voor onszelf te houden, maar te delen en uit te dragen in de wereld. Dat is precies wat de ‘beweging van hoop’ wil doen. Laten we in beweging komen en overal onze verhalen van hoop vertellen: #hopetelling.

www.bewegingvanhoop.nl   

Opmerking voor de redacties (niet voor publicatie): op de website van de beweging van hoop kunt u een toolkit met afbeeldingen en het logo downloaden. Deze mag u in uw publicaties gebruiken.

 


Citaat

‘Hoop is het beste antidepressivum.’

Moeder Teresa

 


Maria en haar feesten

De Heilige Bernardus van Clairvaux zei het in de 11e eeuw al: ‘De Maria numquam satis’ ofwel: ‘Over Maria nooit genoeg’. De meimaand staat van oudsher bekend als Mariamaand. Maar mei is niet de enige maand waarin we Maria eren. Ook oktober is al vele eeuwen aan haar en aan de rozenkrans gewijd. Verspreid door het kerkelijk jaar zijn er daarnaast een heleboel Mariafeesten te vieren. Hieronder een kleine Mariakalender:

8 december: Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen (patrones bisdom Roermond)
10 december: H. Maagd Maria van Loreto
12 december: H. Maagd Maria van Guadalupe
1 januari: Maria, Moeder van God
2 februari: Opdracht van de Heer in de tempel (Maria-Lichtmis)
11 februari: Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes
25 maart: Aankondiging van de Heer (Maria-Boodschap)
13 mei: H. Maagd Maria van Fatima
31 mei: Maria bezoekt haar nicht Elisabeth (Maria Visitatie)
28 juni: Onbevlekt Hart van Maria (zaterdag na de tweede zondag na Pinksteren)
16 juli: Onze-Lieve-Vrouw van de Berg Karmel
5 augustus: Kerkwijding van de basiliek van Maria de Meerdere
15 augustus: Maria Tenhemelopneming
22 augustus: Heilige Maagd Maria, koningin
8 september: Maria Geboorte
15 september: Onze-Lieve-Vrouw van Smarten
7 oktober: Onze-Lieve-Vrouw van de rozenkrans
10 oktober: Onze-Lieve-Vrouw Sterre der Zee
21 november: Opdracht van de Heilige Maagd Maria in de tempel

Naast bovengenoemde dagen zijn er ook nog tal van lokale gedenkdagen voor Maria en veel ordes en congregaties hebben hun eigen Mariafeesten. Wie de volledige kalender volgt, kan elke week wel feestvieren rond Maria. Bernardus had gelijk: over Maria nooit genoeg!

 


675 jaar Maria van Oostrum

Limburg kent veel Mariadevoties. Een daarvan is Onze-Lieve-Vrouw Behoudenis der kranken in Oostrum. De traditie gaat terug tot 1350. Dat betekent dat het Noord-Limburgse dorp dit jaar al 675 jaar een Mariabedevaartoord is. Dit wordt op zondag 25 mei gevierd met een feestelijke eucharistieviering waaraan alle acht koren van de parochiefederatie meewerken. Na de jubileummis, die wordt opgedragen door vicaris-generaal Harry Quaedvlieg, is er een processie met het miraculeuze beeld naar het park Trans Cedron.

Aan de Mariadevotie van Oostrum is een legende verbonden. Een welgestelde landbouwer vond in zijn vlasakker een klein Mariabeeld en hij hoorde een stem zeggen: ‘Hier wil ik rusten’. Hij nam het beeldje mee naar huis en beloofde in het veld een kapelletje te bouwen wanneer de vlasoogst goed zou zijn. De volgende dag bleek zijn vlas in volle bloei te staan. De landbouwer hield zijn belofte en bouwde een kleine kapel. Deze werd later uitgebreid. Sinds de 14e eeuw staat Oostrum in de regio bekend als bedevaartsoord.

 


Relieken van Bernadette naar België

Na het succes van de rondgang van de relieken van Bernadette door Nederland vorig jaar, doen deze nu België aan. In de Mariamaand mei reist de schrijn met de relieken langs de Vlaamse en Waalse bisdommen. De tocht begint op 1 mei in het bisdom Hasselt. De relieken gaan dan naar de 100-jarige Lourdesgrot in Wiemesmeer (Zutendaal) en op 2 mei naar de Mariabasiliek in Tongeren. De relieken reizen daarna door naar het bisdom Brugge.

In Zutendaal is op donderdag 1 mei om 10.00 uur een eucharistieviering bij de Lourdesgrot met bisschop Patrick Hoogmartens. Daarna kan de reliek de hele dag door vereerd worden. Op donderdag 2 mei kan dit vanaf 10.00 uur in de basiliek in Tongeren. Daar is om 18.00 uur een afsluitende eucharistieviering.

Op 22 en 23 mei zijn de relieken in het andere deel van België dat aan het bisdom Roermond grenst: het bisdom Luik. De schrijn met de relieken van Bernadette is dan te vereren in de bedevaartplaats Banneux en in de bisschopsstad Luik.

 


Vacature: herders gezocht!

De vierde zondag van Pasen staat bekend als de ‘Zondag van de Goede Herder’. In de liturgie worden dan verhalen uit het evangelie gelezen, waarin Jezus zichzelf vergelijkt met een herder die voor z’n schapen zorgt. Het verhaal is niet elk jaar hetzelfde, maar het gaat wel steeds over een herder en over schapen. Dat is een duidelijke verwijzing naar Jezus die zichzelf met een herder vergelijkt en zijn volgelingen met schapen.

Het is dan ook niet voor niets dat de vierde zondag van Pasen uitgeroepen is tot Roepingenzondag. We bidden dan heel speciaal dat God nieuwe herders roept die in zijn Kerk aan de slag willen gaan. Als priester, als diaken of als religieus. Vacatures zijn er voldoende! Maar geroepen zijn, gaat verder dan zomaar even solliciteren op een nieuwe baan. Het is een heel leven geven aan God en zijn Kerk. Dat is nogal wat.

Wie zich geroepen voelt om priester of diaken te worden of om in te treden bij een religieuze gemeenschap moet daar zelf goed over nadenken. Maar het is ook belangrijk dat kandidaten zich door hun omgeving gesteund weten. Daarom is het goed om op roepingenzondag samen te bidden. Om nieuwe roepingen. Maar ook als hart onder riem voor wie al geroepen zijn, zodat zij zich gedragen weten door de hele geloofsgemeenschap.  

In het weekeinde van Roepingenzondag (10/11 mei) gaan studenten van het grootseminarie Rolduc naar parochies toe om daar te vertellen over hun roeping. [….. eventueel aanvullen met: in onze parochieferatie zullen ……. te gast zijn…..] Op zondag 11 mei worden er ’s middags om 16.00 uur in de abdijkerk van Rolduc roepingenvespers gehouden. Iedereen is van harte welkom om mee te bidden voor nieuwe herders.

Denk je er zelf wel eens over om 'herder' te worden en als priester of diaken aan de slag te gaan? Neem dan contact op met rector Hendriks voor een oriënterend gesprek: rector@rolduc.nl, telefoon: 045 – 2117025 of kijk op www.rolduc.nl.  

 


Geef aan de Paredis Stichting
Ondersteun de opleiding van nieuwe priesters

Ook in de toekomst hebben we priesters nodig voor de parochies in Limburg. De Paredisstichting maakt de opleiding aan het grootseminarie Rolduc financieel mogelijk. Daarbij is uw steun nodig. Geeft u om de toekomst van de Kerk? Geef dan aan de Paredis Stichting. Maak uw gift over op NL77 INGB 0002 8183 27 of NL95 ABNA 0481 9602 28 t.n.v. Paredis Stichting. De stichting is ANBI-erkend. Giften zijn fiscaal aftrekbaar. Wilt u de Paredis Stichting opnemen in uw testament? Neem dan contact op via of bel 06-53841867. Meer info: www.paredis.nl

 


Contactdag Kruisen en Kapellen in Weert

De jaarlijkse contactdag van de Stichting Kruisen en Kapellen in Limburg vindt deze keer plaats op zaterdag 10 mei in Weert. Iedereen die zich inzet voor het behoud van kruisen, kapellen en ander klein-religieus erfgoed (of dat graag wil gaan doen) is van harte welkom.

Tijdens de middag wordt iedereen bijgepraat over de ontwikkelingen binnen de stichting Kruisen en Kapellen. Aansluitend is er een rondleiding langs religieus erfgoed in de binnenstad van Weert. Na een korte film over de geschiedenis van Weert worden onder meer de Martinuskerk, de tuin van het birgittinessenklooster en de hal van Museum W bezocht en als de tijd het toelaat ook kasteelpark Nijenborgh.  

De contactdag begint op 10 mei om 13.00 uur brasserie-hotel ‘Antje van de Statie’ pal tegenover het NS-station in Weert. Deelname kost €15 per persoon, ter plekke te voldoen. Aanmelden kan via skkl@bisdom-roermond.nl. Lees meer over kruisen en kapellen in Limburg op www.kruisenenkapellenlimburg.nl  

 


Academie Rolduc over gebaren in de liturgie

Hoe kunnen de gebaren van de liturgie ons helpen om het mysterie van de eucharistie beter te begrijpen? Daarover gaat de lezing van zuster Therese Anne O.P. voor Academie Rolduc op vrijdag 16 mei.

In elke heilige mis vieren we dat Christus zichzelf volledig gegeven heeft. Zijn offer wordt ook uitgedrukt in een aantal gebaren tijdens de eucharistieviering. Zuster Theresa Anne O.P. is lid van de dominicanessen van Sint-Cecilia. Ze komt oorspronkelijk uit de V.S. en woont sinds 2014 in Sittard. Zij heeft theologie gestudeerd in Washington DC en is werkzaam op het gebied van catechese, catechistenvorming en evangelisatie.

De lezing van Academie Rolduc vindt plaats in het grootseminarie Rolduc, Heyendallaan 82 in Kerkrade. Aanvang: 19:00 uur. Entree: € 5,- (ter plekke te voldoen). Vooraf aanmelden via: academie@rolduc.nl

 


Open Kloosterdag

Op zondag 25 mei openen tal van kloosters in Nederland hun deuren tijdens de Open Kloosterdag. Onder het motto ‘Wat geeft jou hoop’ vertellen religieuzen dan graag wat hen beweegt om als zuster, broeder of pater te leven. Een overzicht van alle kloosters die op 25 mei hun deuren openen, is te vinden op www.knr.nl

 


Herontdek de liefde van het (heilig) hart

Juni is van oudsher de H. Hartmaand. Dit jaar wordt het feest van het Heilig Hart van Jezus gevierd op vrijdag 27 juni. Dit jaar is het ook 350 jaar geleden dat Jezus de eerste keer verscheen aan de Heilige Margaretha Maria Alacoque en haar vroeg om zijn liefde te verspreiden. De verschijningen vonden plaats in het klooster waar Margaretha woonde in Paray-le-Monial in Frankijk. Zij zag Christus met zijn hart omringd door vlammen en door een kroon van doornen als symbool van de wonden die door de menselijke zonde waren toegebracht.

Bij gelegenheid van dit jubileum van het Heilig Hart heeft paus Franciscus eind vorig jaar de encycliek ‘Dilexit nos’ geschreven over de menselijke en goddelijke liefde van het Hart van Jezus Christus. De titel betekent: ‘Hij heeft ons liefgehad’. In een wereld die getekend wordt door oorlog, sociale en economische ongelijkheid, ongebreideld consumentisme en technologieën die de menselijke natuur dreigen te ondermijnen, roept paus Franciscus op tot een verandering van perspectief en spoort hij de mensheid aan het meest essentiële te herontdekken: het hart. Met de encycliek ‘Dilexit nos’ nodigt paus Franciscus iedereen uit om na te denken de liefde van God tegenover een wereld ‘die haar hart lijkt te hebben verloren’.

 


2e Pinksterdag = Landelijke Open Kerkendag

Op Tweede Pinksterdag, maandag 9 juni, wordt de landelijke Open Kerkendag gehouden. De vierde editie van de Open Kerkendag staat in het teken van hoop en sluit daarmee aan bij het thema van het Jubeljaar: Pelgrims van hoop.

Het Nederlandse landschap staat bekend om de torenspitsen en kerken, maar wat schuilt er nu precies achter deze stenen façades? In kerken is veel kunst en erfgoed te zien. Het zijn ook plekken van stilte en hoop. Om daar iets van te ervaren, moet je wel een keer naar binnen gaan. Dat is de uitnodiging van Open Kerkendag. Kom binnen en verbaas je over al dat moois van eeuwen en geniet van diverse activiteiten.  

Kom en ontdek op Open Kerkendag (9 juni) de kracht van stilte, schoonheid en verbondenheid in bijzondere kerkgebouwen door heel Nederland. Onder het thema ‘Plekken van hoop’ is iedereen uitgenodigd om deze bijzondere gebouwen te bezoeken. Laat je inspireren door de rijke geschiedenis, ontmoet nieuwe mensen en vind hoop in de serene ruimte van kerken, die al eeuwenlang een baken van rust en bezinning zijn. Kom binnen, voel je welkom, en laat je hart opnieuw oplichten. Ontdek de plekken waar hoop leeft. 

[... eventueel aanvullen met lokale informatie over de openstelling van kerken in de eigen parochiefedaratie ...] 

Kijk welke kerken op Tweede Pinksterdag te bezoeken zijn op www.openkerkendag.nl

 


Academie Rolduc over Psychologie en theologie

Hebben theologie en psychologie iets met elkaar te maken of juist helemaal niet? Psychologe én theologe Francis Keyers spreekt hierover op vrijdag 13 juni tijdens de laatste lezing van Academie Rolduc van dit seizoen.

Lange tijd verdroegen theologie en psychologie elkaar niet zo goed. Toch is er een kentering gaande. Hoewel het in een tijd van ontkerkelijking voor veel psychologen moeilijk kan zijn om inhoudelijk aan te sluiten bij het geloofsgoed beseft men terdege dat religie onlosmakelijk bij het menszijn hoort. En zo beseffen veel theologen dat psychologie uiterst waardevolle nieuwe inzichten kan bieden in het eigen studieterrein. Dit geeft kansen om op een genuanceerde wijze elkaars inzichten te verbinden.

Francis Keyers uit Thorn studeerde klinische psychologie in Amsterdam en theologie in Rome. Ze woonde langere tijd als Augustijnse moniale in een hermitage in Toscane en voerde na terugkeer in Nederland een psychologische praktijk, waarin uitdrukkelijk het samengaan van psychologische en theologische inzichten aan de orde kwam. Sinds enkele jaren is zij verbonden als docente aan het Grootseminarie Rolduc.

De lezing van Academie Rolduc vindt plaats in het grootseminarie Rolduc, Heyendallaan 82 in Kerkrade. Aanvang: 19:00 uur. Entree: € 5,- (ter plekke te voldoen). Vooraf aanmelden via: academie@rolduc.nl

 


Heiligdomsvaart Maastricht: Wees een bruggenbouwer

Van donderdag 12 tot en met zondag 22 juni vindt in Maastricht de zevenjaarlijkse Heiligdomsvaart plaats. Onder het motto ‘Wees een bruggenbouwer’ zijn er elf dagen lang tal van religieuze en culturele activiteiten rond de eeuwenoude bedevaarttraditie naar het graf van Sint Servaas. Overigens: ook in de periode tot 12 juni is er al een en ander te doen.

Greep uit programma
De heiligdomsvaart start officieel op donderdag 12 juni. Die avond is er een sterbedevaart met de vier stadsdevoties naar het Vrijthof. Daar vindt dan een ceremonie plaats met water uit de bron van Sint-Servaas. Vervolgens wordt in de Servaasbasiliek de Heiligdomsvaart officieel geopend door bisschop Ron van den Hout.

In de dagen erna zijn er tot en met 22 juni dagelijks tal van activiteiten. In de Servaasbasiliek zijn er dagelijks een of meer eucharistievieringen met bijzondere groepen. Ook is er gelegenheid tot stil gebed bij de Noodkist. En er zijn momenten waarop zowel in de Sint-Servaasbasiliek als in de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek relieken getoond worden.

Ommegangen
Hoogtepunt van de Heiligdomsvaart zijn natuurlijk de ommegangen op de twee zondagen. Op zondag 15 juni is er om 10.00 uur een pontificale eucharistieviering in de Servaasbasiliek die rechtstreeks door KRO-NCRV op televisie wordt uitgezonden. Hoofdcelebrant is dan bisschop Ron van den Hout. ’s Middags trekt vanaf 14.00 uur de ommegang door de straten van Maastricht.

Waterprocessie
Op zondag 22 is er ’s middags om 15.00 uur in de Servaasbasiliek weer een pontificale eucharistieviering, deze keer met kardinaal Wim Eijk van Utrecht als hoofdcelebrant. Op die tweede zondag trekt de ommegang ’s avonds, vanaf 19.00 uur. Het eerste stuk gaat met boten over de Maas als een echte waterprocessie. Vervolgens trekt de stoet het laatste stuk over straat naar het Vrijthof en de Servaasbasiliek voor de afsluiting van de Heiligdomsvaart.

Concerten en exposities
Rond de ommegangen en vieringen zijn er gedurende de hele periode van de Heiligdomsvaart tal van culturele evenementen. Zo wordt in de Koepelkerk de theaterproductie ‘De Keizer van Maastricht’ opgevoerd door Toneelgroep Maastricht en het Limburgs Jeugd Symfonieorkest. In de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek gaat het concert ‘Somnium al Salaam’ door Studium Chorale in première. Verder zijn er exposities in het Maastricht Museum, in het Bonnefantenmuseum en in de schatkamers van de twee basilieken.

Motorzegening
Er zijn ook lezingen, orgelconcerten, carillonconcerten en optredens van harmonieën en fanfares. Op zaterdag 14 juni is er ’s ochtends een motorzegening op het Vrijthof en ’s middags een kinderstoet. Ook is er gedurende die Heiligdomsvaartweek een dauwtrapwandeling vanuit Maastricht-Oost, een jeugdpelgrimage vanaf Kasteel Neercanne en een pelgrimswandeling vanaf Houthem naar Maastricht.

Het volledige programma van de Heiligdomsvaart is te vinden op www.heiligdomsvaartmaastricht.nl

  


De Sleutel: themanummer over Heiligdomsvaart

Het is niet toevallig dat het magazine van het bisdom Roermond De Sleutel heet. Dit is een verwijzing naar de sleutel van Sint-Servaas, de eerste bisschop van Maastricht. Het is dan ook niet toevallig dat De Sleutel uitgebreid aandacht besteed aan de Heiligdomsvaart in Maastricht. Begin juni verschijnt een speciaal themanummer van De Sleutel over deze zevenjaarlijkse bedevaarttraditie in Maastricht met interviews, reportages en achtergronden over de Heiligdomsvaart.

De Sleutel is het kleurrijke kwartaalmagazine van het bisdom Roermond over geloof en leven in Limburg. Voor €29 valt het De Sleutel vier keer per jaar in de bus. Vraag het themanummer over de Heiligdomsvaart aan of neem direct een abonnement via www.bisdom-roermond.nl/desleutel.